Vin klassificering (Italiensk)

Vino de tavola

Vino da tavola betyder bordvin . Disse vine kan have et almindeligt navn, der ikek behøver at angive en geografisk oprindelse

IGT (indicazone Geografica Tipica )

Vine med en bestemt geografisk oprindelse. Området de stammer fra og de anvendte druer skal defineres, i stil med de franske "vin du pays"
Der findes indtil videre ca. 160 IGT vine

DOC (Denominazione di Origine Controllata )

Vine med normal oprindelse, der skal igennem regelmæssige kontroller. Vine, som ikke opfylder de stillede krav, ryger ud af kategorien. DOC vinens produktionsnormer er samlet i et disciplinare, som angiver normerne for hvert DOC område.

Her fastlægges det enkelte produktionsområde de vigtigste normer som : de godkendte vindruer, det største hektarudbytte og det største vinudbytte i forhold til druemængden, foruden den mindste alkoholprocent.
DOC betegnelsen er blevet tildelt 720 produktionsområder. men hvis men medtager sottodenominazioni, underbetegnelser, overstiger man let 1200 vintyper

DOCG (denominazione di Origine Controlatta e Garantita )

Efter systemet  det højeste niveau på skalaen. Udover DOC kontrollerne, skal DOCG vinene igennem yderligere kontrol på hvert parti vin.
Flaskerne skal alle nummereres og mængden skal svare til de beregnede mængder fra vinmarken. Der kan ikke blive mere vin end druer !
DOCG betegnelsen kan fås efter fem års fejlfri DOC tid og skal godkendes af en meget streng statslig kommision. Inden for DOCG betegnelsen kan producenterne tillige angive den vigna, den særlige vinmark, hvor druerne kommer fra. En DOCG vin fra en enkelt anerkendt vigna med håndnummeret flaske anses for toppen af den vinskala. Ca 15 vine har på nuværende tidspunkt opnået DOCG betegnelse.

Vide

Ud over de ovennævnte klassifikationer, har en gruppe elite vinavlere fordelt over hele Italien desuden
oprettet en frivillig organitation under navnet VIDE, som står for Vini Italiani di Eccelenca. Denne organitation har ambitioner om at producere stadig bedre vine, som udsættes for gensidige kontroller af de enkelte medlemmer.

Talento

Den sidst ankomne sammenslutning Talento samler de italienske producenter af spumante vinificeret efter metoddo classico, dvs. med den franske champenoise metode. Den Italienske  vin klassificering giver ofte anledning til ironiske betragtninger. Den skildres skiftevis som inspireret kaos eller som produktiv tumult. På samme måde som mange definerer Italien generelt. Det kan imidlertid ikke være anderledes i et land med så mange forskellige kulturer. Den lange støvle strækker sig over 10 breddegrader, fra Schweiz i nord til Libyen i syd. Man har således haft svært at finde frem til et fæles klassificeringssystem, der både kan garantere forbrugeren kvalitet og respekt for de mange kulturelle særpræg. Den første lov om klassificering er fra 1963. Den indførte DOC-begrebet og de senere DOCG-vine. Den seneste lov er fra 1992 og den medførte klare signaler om kvalitet og vintyper og de høje krav, der stilles til DOCG-vine.